Kirkolliset toimitukset

 

Hautaus

Kirkkoherranvirasto on avoinna tiistaisin ja perjantaisin. Muina aikoina järjestelyt saa parhaiten käynnistymään ottamalla yhteyden kirkkoherraan (Tiina Rautiainen 044 7006138).

Sanomakellojen soittaminen on vanha paikallinen perinne; kuolinviestin saavuttua sovitaan suntion kanssa, jos soitetaan sanomakellot (Virpi Sipilä 044 491 8135). Sanomakellot voidaan soittaa sopivana arkiaamuna tai arkkua ruumishuoneelle tuotaessa.

Siunaustilaisuuden ajankohta sovitaan kirkkoherranvirastossa tai puhelimitse kirkkoherran kanssa. Muita hoidettavia asioita ovat mm.
• hautaustapa; arkku- tai uurnahautaaminen
• vanhan sukuhaudan hautatiedot ja hautaoikeus tai uuden hautapaikan varaamiseen liittyvät asiat
• uurnanlaskuajan varaus
• hautausmaksut
• hautapaikkamaksut
• haudanhoidosta sopiminen ja haudanhoitomaksut

Liikeyrityksinä toimivat hautaustoimistot huolehtivat vainajan kuljetuksista, myyvät arkkuja ja uurnia sekä hoitavat monet muutkin omaisten pyytämät hautaukseen liittyvät asiat.
Hautakiviyritykset myyvät kiviä ja kaiverruksia.

Siunaustilaisuus

Siunaustilaisuus järjestetään useimmiten kirkossa. Siunaustilaisuuden ohjelmasta sovitaan yhdessä papin kanssa ja musiikista kanttorin kanssa. Tapaaminen papin kanssa voidaan sopia kotiin tai kirkkoherranvirastoon.
Arkunkantajat voivat kantaa arkun kirkkoon ennen siunaustilaisuuden alkua tai alkusoiton aikana. Muistokukkien lasku siunaustilaisuudessa voi olla kirkossa tai haudalla.
Muistotilaisuuden järjestämisestä, pitopaikasta ja ohjelmasta päättävät omaiset. Pappi ja kanttori osallistuvat tilaisuuteen toivomuksen mukaan. Usein ohjelmaan liittyy adressien lukeminen, yhteistä laulua, papin puhe, muistosanat, lyhyitä puheenvuoroja ja musiikkiesityksiä sekä tarjoilua.

Avioliittoon vihkiminen

Kirkollinen avioliittoon vihkiminen on sekä juridinen tapahtuma että pyhä toimitus, jossa pyydetään liitolle Jumalan siunausta. Kirkollisen vihkimisen edellytyksenä on rippikoulun käyminen ja kristillisen kirkon jäsenyys. Vihkimisen suorittaa pappi ja toimituksella on oltava vähintään kaksi todistajaa. Vihkimisen voi suorittaa myös muualla kuin kirkossa.
Taivassalon kirkon voi varata vuotta ennen vihkipäivää. Vihkiajat ovat vapaasti valittavissa. Varauksen voi tehdä kirkkoherranvirastossa puhelimitse, sähköpostitse tai käymällä toimistossa.

Esteiden tutkinta

Kihlapari pyytää esteiden tutkintaa (ent. ”kuulutukset”) joko Turun aluekeskusrekisterissä (linkki) tai Digi-ja väestövirastossa. Kihlaparin on todistettava henkilöllisyytensä kuvallisilla henkilötodistuksilla. Todistuksen saa aikaisintaan seitsemäntenä päivänä tutkintapyynnön jättämisestä ja se on voimassa 4 kuukautta. Todistus annetaan vihkijälle. Esteiden tutkinnan yhteydessä voitte sopia myös avioliittoaikeen kuuluttamisesta kirkossa.
Ennen vihkitoimitusta sovitaan papin kanssa toimituskeskustelusta ja harjoittelusta sekä kanttorin kanssa häämusiikista ja mahdollisista esiintyjistä.

Kaste

Jotta lapsi voidaan kastaa, täytyy ainakin toisen vanhemmista olla luterilaisen kirkon jäsen. Lapsen huoltajat päättävät yhdessä lapsen uskonnollisesta asemasta.
Kastettavalla tulee olla kummeina vähintään yksi tai kaksi luterilaisen kirkon konfirmoitua jäsentä. Lisäksi kummina voi olla myös muuhun kristilliseen kirkkoon kuuluva henkilö tietyin edellytyksin.
Vanhemmat saavat lapsen syntymän jälkeen postitse kotiin lomakkeen lapsen tietojen antamista varten. Kyseessä on Digi- ja väestöviraston lomake. Siihen merkitään lapsen etunimet ja sukunimi sekä kastettavan lapsen kummien nimet, henkilötunnukset ja kotiseurakunta.
Kaste voidaan toimittaa perheen itse valitsemassa paikassa; kodissa, isovanhempien luona, kirkossa tai muissa tiloissa. Perheenjäsenet ja sukulaiset voivat osallistua kastetilaisuuteen esimerkiksi lukemalla evankeliumin, muun raamatuntekstin tai rukouksen tai esittämällä musiikkia.
Kasteesta sovitaan kahden kuukauden kuluessa ottamalla yhteys suoraan kirkkoherraan.